Ann Charlotts ingefärssyltade Squash

Vad ska jag göra med all squash egentligen? Jag vill ju så gärna utnyttja den till max och vännen Ann Charlott kom genast med ett lysande förslag jag nappade på, nämligen att sylta squashen enligt hennes gamla favoritrecept.

Ann Charlotts ingefärssyltade Squash
på bilden syns halva satsen

2 kg squash (skalad och urkärnad vikt)

Lag:
1½ dl ättika (24%)
6 dl vatten
1½ kg socker

1 citron (rivet skal)
5 cm färsk ingefära (riven)
1 msk mald ingefära (torkad krydda i påse)

Skala och klyv squashen på längden. Skrapa ur kärnorna och skär den i avlånga bitar (ca 1½ cm tjocka).

Koka upp vatten, ättika och socker. Skumma lagen och koka squashen ca 10 minuter eller tills den är mjuk och nästan genomskinlig.

Ta upp den med hålslev och lägg ner i burkar (se tipset längst ner i inlägget).

Skala den färska ingefäran och riv den fint. Blanda ner både den torkade och färska ingefäran samt rivet citronskal i lagen. Låt lagen koka ihop utan lock ca 20 minuter.

Låt lagen svalna något och häll den över squashen. Tillslut burkarna med lock.

Angående burkar: Vill man att sylt, syltade saker och inläggningar ska hålla länge är det viktigt att sterilisera burkarna och locken innan. Ställ burkarna i ugnen och värm till 100 grader några minuter. Då dör bakterier som finns kvar i burkarna och du slipper också risken att burkarna spricker när du häller upp varma saker i dem. Locken kan du koka en kort stund i vatten.

Millans kommentar: Det här var verkligen något nytt för oss! Det smakar inte alls squash utan ingefäran är det som går igenom mest. Jag gillar ingefära och tyckte att det här var ett gott tillbehör till grillat. Tummen upp! Kommer att göras fler gånger!

Kommentarer

Berith skrev 2011-09-01 klockan 09:16

Jag fick provsmaka den här squashen och den är jättegod. Så nu har jag gjort en egen inläggning. Jag tog med en burk till jobb och alla som smakade tyckte att den var så god. Tack till Ann Charlott för det fina receptet som kommer att plastas in och sparas för att användas många gånger!

Lämna en kommentar